תפריט

הגשת תביעה אצל המפקחת על הבתים המשותפים

כאשר יש נזק לדירה כתוצאה מגורם חיצוני (השכן או ועד הבית), עלולים להיווצר סכסוכים לגבי מקור הנזק או מקור המים, אופן הטיפול בנזקי הרכוש, האחריות הכספית, עלויות עורך דין ועוד. במאמר זה נדון בבעיה הנפוצה ביותר בקרב הבתים והדירות במדינת ישראל והם: נזילות מים מהשכן, חדירת מים מהשכן, חדירת מים מצינור השייך לועד הבית המשותף או חדירת מי גשם מאיטום חיצוני של הבניין.

לצרכי נוחות נקרא לנזקים אלו במאמר זה "נזק משכן" או כ"נזילה משכן".

 

הגשת תביעה אצל המפקחת על הבתים המשותפים

הסיוט הגדול של כל בעל דירה הוא שכן סורר ובעייתי אשר אינו בעל רצון לשיתוף פעולה לתיקון הנזקים אשר באחריותו, אך לצערנו לא תמיד העיכוב בתיקון ובקבלת האחריות מטעם השכן הוא בזדון, שכן קיימים מקרים וגורמים נוספים אשר יכולים להשפיע על כך, כגון:

  • השכן גורם הנזק מבוטח, אך חברת הביטוח מתעכבת בטיפול יסודי בנזק.
  • השכן כלל אינו מודע לאחריותו לנזק, מאחר שתוצאות הנזילה מופיעות רק אצל שכניו.
  • השכן חושב שטיפל בבעיה, אך למעשה הנזק ממשיך להחמיר (בעיקר בנזקי מים).
  • השכן מודע לבעיה ולאחריותו לנזק, אך לא מוצא לה פתרון.

בכל מקרה, בין אם בזדון או בתמימות, לפעמים אין ברירה אלא לכפות על השכן לבצע תיקונים נרחבים בדירתו. עיכוב בתיקון עלול לגרום להחמרות בנזקים כגון: נזק חוזר, חדירת מים למערכת החשמל, סכנה למבנה הבטון והבניין, סכנה בריאותית כתוצאה מהתפתחות עובש וזאת מבלי שהזכרנו כלל את תיקון הנזק בדירתכם.הפתרון לשכן סורר אשר מקור נזקי המים מדירתו הינו לבקש "צו עשה" מהמפקחת על בתים משותפים.

 

מה זה "המפקח על בתים משותפים", איך פונים אליו, ומה ניתן לבקש ממנו

המפקח על בתים משותפים, הנקרא גם "המפקח על רישום מקרקעין" הוא גוף משפטי שמטרתו לפתור סכסוכים בבתים משותפים. מדובר בגוף שיפוטי – אשר בסמכותו להוציא צווי עשה או צווי מניעה, לפתור סכסוכים כספיים, לפסוק פיצויים ועוד. היתרון המשמעותי של הגשת תביעה אצל המפקח על הבתים המשותפים הינה – מהירות הטיפול בהליך המשפטי.

לרוב מדובר על שבועות בודדים מרגע הגשת התביעה ועד לסיומה, וכך נמנע הצורך לעבור תהליך יקר וארוך בבתי המשפט.בדיון אצל המפקח על בתים משותפים לרוב נוצרים מקרה של "מילה כנגד מילה" בהם כל שכן טוען משהו אחר, לכן חשוב לשכור שירותי עורך דין העוסק בנזקי רכוש, נזקי מים וכן נזקי הצפה אשר יציג בדיון ראיות התומכות בטיעוניכם.

 

לפני שניגשים להגיש תביעה למפקחת על בתים משותפים

יש להכיר את העקרונות הבאים:

  • המפקח דן אך ורק בנושאים הבאים: סכסוכי שכנים בין בעלי דירות בבניין משותף, השתתפות בעלי הדירות בהוצאות משותפות של ועד הבית, סכסוכים לגבי הרחבת דירות, סכסוכים לגבי תמ"א 38 (חיזוק מבנה לרעידות אדמה), סכסוכים הנוגעים לרכוש משותף (מעליות, צלחות לווין וכו') וגם – התאמת הרכוש המשותף לאנשים בעלי מוגבלויות.
  • גם שוכר המחזיק בדירה בהסכם עם בעל הדירה נחשב כבעל דירה בבניין.
  • ישנן לשכות מפקחים ב-9 מחוזות במדינה (ועוד מספר שלוחות). יש לוודא לפני הגשת התביעה שהלשכה אליה ניגשים היא הלשכה הנכונה לאזור מגוריכם.
  • הגשת תביעה כרוכה בתשלום של אגרה.
  • בתיאור הבניין יש לציין כתובת וגם מספר גוש וחלקה. אם אינכם יודעים את מספר הגוש והחלקה של הבניין שלכם, ניתן לבדוק זאת לפי הכתובת במרכז למיפוי ישראל.
  • מוזמנים לצפות באתר של משרד המשפטים אודות המפקחת על הבתים המשותפים (לשים לינק מהאינטרנט)

 

אין באמור באתר ו/או בתכנים ו/או במאמרים שבו כדי לשמש ייעוץ משפטי או אחר ו/או חוות דעת משפטית או אחרת. השימוש באתר, בתכנים ובשירותים שמציע האתר אינם מהווים תחליף לייעוץ משפטי מקצועי אותו יש לקבל מעורך דין העוסק בתחום.

 

שאלות ותשובות

המפקחת על הבתים המשותפים, או בשמה הנפוץ יותר "המפקחת על המקרקעין", היא הגורם המשפטי המוסמך לדון ולפסוק בעניינים של סכסוכים בין שכנים בבתים משותפים. המפקחת נמצאת בלשכות רישום המקרקעין השונות הפזורות בכל רחבי הארץ, והסמכות שלה מקבילה לסמכות שניתנת לשופט בבית משפט שלום.

המקרים הנפוצים המגיעים אל פתחה של המפקחת על הבתים המשותפים אלו סכסוכי שכנים הנגרמים בנסיבות שונות – סכסוכים בגין דיירים סרבנים בפרויקט תמ"א 38, סכסוכים בגין נזילה או רטיבות מדירתו של דייר המשפיעה על שאר דיירי הבניין, סכסוכים בגין מטרדי רעש ועוד.

במידה ובין השכנים יש סכסוך שאין ביכולתם לפתור לבדם, ניתן לפנות אל המפקחת על המקרקעין על מנת שתפסוק בעניין. למפקחת יש סמכות לחייב את הצדדים לשלם פיצויים לצד השני, להוציא צווי עשה או צווי מניעה, להכריז על פרויקט תמ"א 38 גם ללא אישורו של דייר סרבן (כאשר הנסיבות מאפשרות) ועוד.

כאשר דיירים בבניין משותף מעוניינים להגיש תביעה כנגד אחד הדיירים, מומלץ שיפנו קודם כל לעורך דין שמומחה בתחום סכסוכי השכנים, על מנת להבין לעומק את הטענות המשפטיות של כל אחד מן הצדדים, לבחון את סיכויי התביעה ואת הדרך הנכונה ביותר כיצד לגשת לתביעה כזו.

 

הגשת תביעה אצל המפקחת על הבתים המשותפים

רוצה לחזור לחלק ספציפי בעמוד?

עו"ד שי סולטן בפייסבוק | עו"ד שי סולטן בלינקדאין | מייל אישי: [email protected]

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 37 ביקורות
×
js_loader